Ақсу қаласының әкімдігі

АҚСУ ҚАЛАСЫ ӘКІМДІГІНІҢ САЙТЫ

Біздің телефон 8 (71837) 50187
WHATSAPP+7 (747) 912-63-16
Загрузка...

«Тамақтан улану және жедел ішек инфекция ауруларының алдын-алу»

    Жаз мезгіліде келіп қалды,демек тамақтан улану және ішек инфекция аурулары қауіпі жоғарылайды.Бұл ауруды болдырмау үшін,оның қалай пайда болатынын білуіміз қажет.Ішек инфекциясын таратушы ауырған адам немесе бактерия тасымалдаушы.Бактерия тасымалдаушы- бұл адам,ағзасында қауіпті микробтары бар бірақ ауру белгілері байқалмайды.Ішек инфекциясы қоздырғыштары ағзаға тағам,су және де тұрмыстық заттар арқылы беріледі,демек лас кол немесе заттар.Сол себепті жеке бас гигиенасын сақтау,нақтырақ айтатын болсақ тамақтан алдын қол жуу,дәретханадан шыққан соң,ыдыстарды,ойыншықтарды жақсылап жуып,кептіру қажет.

  Тамақтан улану-ол жедел ауру,тамақты қолдану кезінде көп көлемде микробтардың болуынан пайда болады.Тамақтан улану инфекциялық ауру болып табылмайды,ол адамнан адамға берілмейді.Бір түрдегі тағамды қолданған бір топ адамдар ауруы осы ауруға тән.

   Тағамдық өнімдер микробтардың механикалық фактормен берілуі ғана емес олардың қоректеніп,көбею ортасы болып табылады.Тығыз емес,тегіс құрылымды өнімдерде тез өседі мысалы:тұралған етте,студня,пюре,крем,сүт өнімдерінде,шұжықтарда көптеп кездеседі олар сол себепті қауіптірек.Жаңа өнімдерді қолданған маңызды.Дайын өнімдерді жеуге болмайды,әсіресе 2-3 күн бұрын дайындалған салатты.Үйге жетпей жатып жуылмаған жемістерді,сатып алынған жейдектерді жеуге болмайды.Барлық жемістерді жуу қажет,соған қоса апельсин,банан,бақшалық жемістерді де.Қауын,карбыздарды кесіп сатуға тиым салынады.

   Қауіпті өнімдер қолдан өздігінен сату,жерден,тез бұзылатын өнімдер,сүт,ірімшік,қаймақ,биляш,пирожки,ыстықта сағат бойы тұрған балық. «Саудагерлер» деп атайтын адамдар көбінесе жеке бас гигиенасын сақтамайды,өнімдерді лас қолдарымен жібереді,таза жуылмаған тараларды қайта қолданады,ең қорқыныштысы олардың өздері ауру адам болуы.

   Шикі өніммен дайын өнімнің жеке сақталғаны өте маңызды болып келеді.Сүт,ет,балық өнімдерді тоңазытқышта сақтау және сол жақтан сату.

  Өнімді сатып алу алдында сақталу мерзіміне көңіл бөліңіз.

   Су ішек инфекциясын ғана таратып қоймай вирусты гепатит қоздырғыштарын таратады.Тек қана қайнатылған су немесе бутильденген су ішіңіз.

                Денсаулығыңызды сақтаңыз!

 


2018-08-25 14:33:45

Сондай-ақ оқыңыз